Lichaamstaal voor fotografen - woensdag 17 november 2021

Met onze lichaamstaal geven we voortdurend signalen aan anderen. Onze lichamelijke reacties op situaties zijn er vóór de verbale. Dat is omdat lichaamstaal een signaal is vanuit onze instinctieve hersenen, die veel vlugger werken dan het denkend brein.

Die instinctieve hersenen zijn voortdurend bezig met het inschatten van situaties en mensen: Kunnen we ons veilig voelen – of niet, kunnen we op ons gemak zijn – of niet? Dit inschatten stopt nooit. Als we ons veilig voelen tonen we ontspannen gedrag. Maar van zodra er iets is waar onze instinctieve hersenen niet zeker van zijn, zullen we spanning tonen. Afhankelijk van wat er gebeurt tonen we meer of minder spanning. 

Wat we nodig hebben om ons veilig te voelen kan verschillen van persoon tot persoon. En hoe we met spanning omgaan ook. We kunnen bevriezen, vluchten, vechten of toenaderen en op basis van onze persoonlijke strategieën kunnen we verschillende gedragingen vertonen.

Onbewust pikken we al deze signalen op van elkaar – alleen zijn we niet altijd even goed in het begrijpen of inschatten van die signalen.

We kunnen wel leren die verschillende manieren van reageren beter te zien en te begrijpen,  zowel bij onszelf als bij anderen.

Welke gedragingen en welke gezichtsbewegingen zien we als iemand spanning ervaart? En wat als iemand ontspannen is? En in welke omstandigheden verandert gedrag van ontspannen naar gespannen?

We kijken hierbij zowel naar wat we in het lichaam als in het gezicht kunnen waarnemen.

We gaan ook in de vraag wat we fysiek kunnen doen om iemand op zijn gemak te stellen.

En met die eerste indruk, hoe zit dat nu eigenlijk? Wat is daarvan waar en welk korreltje zout dienen we erbij te nemen?

We gaan ook aan de slag met lichaamshouding. Je kan je mindset veranderen door je houding te veranderen. Wat gebeurt er als je je kleiner maakt, als je je groter maakt? Is er een houding die helpt om je rustiger te voelen of op zijn minst rustiger over te komen, ook al voel je je zenuwachtig van binnen? Hoe zit het met de invloed van ademhaling en van het zwaartepunt in je lichaam?

Al deze vragen en meer komen aan bod in deze interactieve workshop. Er is eerst wat uitleg over enkele basiselementen, we kijken naar video’s en foto’s en gaan zelf aan de slag door onszelf en anderen te observeren. En we proberen verschillende bewegingen en houdingen uit om bewust te leren voelen welk effect die op onze mindset en emoties hebben.

Docent: Sofie-Ann Bracke

Ik zie het als mijn missie om mensen bij het ontwikkelen van een beter lichaamsbesef, een goede lichaamshouding en betere communicatievaardigheden te helpen. En de onbewuste dingen meer zichtbaar maken zodat we onszelf en anderen beter begrijpen en aanvaarden, wat interactie vaak meer ontspannen, lichter en opgewekter maakt.

Na enkele jaren als jurist gewerkt te hebben ben ik een andere weg ingeslagen. Sinds 1992 ben ik docent in Qigong en Taiji. Omdat ik vond dat communicatie beter kon ben ik later ook Lichaamstaal, Geweldloze Communicatie en Bemiddeling gaan studeren. Sinds 2011 ben ik trainer en coach in Lichaamstaal.


Wanneer: woensdag 17 november 2021
Welkom vanaf 9u, we starten om 9u45
Lunch met Quiches met sla, keuze Vlees/Vis/Vegetarisch
We ronden af rond 16:45-17u

Plaats:

Het Rekreatief vzw │ Doornstraat 600 │ 2610 Wilrijk

Verantwoordelijke:
Berten Steenwegen: tel. 0475/709251, email berten@vzwstudio.be

Prijs voor leden: 227 € excl. btw
Prijs voor niet-leden: 297 € excl. btw

PS. We kunnen helaas geen KMO Portefeuille meer aanbieden.


  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x